20/9/12

Μακιγιάζ στην εφηβεία, ναι ή οχι?

Η σχέση της γυναίκας με την ομορφιά, τον καλλωπισμό και τα καλλυντικά είναι σύμφυτη με τη γυναικεία φύση. Οι ψυχολόγοι, μάλιστα, την αντιμετωπίζουν ως ψυχολογική.
Τα κορίτσια από την προσχολική κιόλας ηλικία έχουν την τάση να ψαχουλεύουν το νεσεσέρ καλλυντικών της μαμάς, να παίζουν με τα πολύχρωμα μπουκαλάκια των αρωμάτων και να προσποιούνται ότι βάφονται, αντιγράφοντας τις κινήσεις των μαμάδων. Στην εφηβεία, η φιλαρέσκεια στην ψυχοσύνθεση των κοριτσιών και το ενδιαφέρον για τα καλλυντικά κορυφώνονται λόγω της γενικότερης αναζήτησης ταυτότητας που αποτελεί τον κυριότερο αναπτυξιακό στόχο της συγκεκριμένης ηλικιακής φάσης.
Η περιποίηση, όμως, σε αυτή την ηλικία, όπως μας λέει η δερματολόγος Αναστασία Ξάνθου, είναι πολλές φορές συνυφασμένη με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο δέρμα από την εφηβεία. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας έχουμε μια υπερλειτουργία των αδένων έσω εκκρίσεως και μια υπερπληθώρα ορμονών, συνέπεια της οποίας είναι, και κάποια υπερέκκριση των σμηματογόνων αδένων. Οι αδένες αυτοί εκβάλλουν στην επιδερμίδα, η οποία πολλές φορές γεμίζει με μαύρα στίγματα. Σ” αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει για κανένα λόγο να μένει το σμήγμα μέσα στους πόρους του δέρματος, γιατί πολύ γρήγορα η σμηγματόρροια θα μεταβληθεί σε ακμή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η έφηβη να πιέζει μόνη της στους πόρους καθώς θα φέρει άσχημα αποτελέσματα, όπως σημάδια, ουλές ακόμα και μολύνσεις.
Ο καθαρισμός του δέρματος πρέπει να γίνεται από ειδικούς, έτσι ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αποφεύγεται κάθε κακή συνέπεια για το δέρμα, όπως σημάδια, ερεθισμοί, διαστολή των αγγείων. Μετά το πέρας δύο έως τριών μηνών, από τον καθαρισμό οι πόροι θα γεμίσουν ξανά με σμήγμα και τότε θα χρειαστεί να επαναληφθεί ο καθαρισμός.
Τα σύγχρονα προιόντα μακιγιάζ είναι ακίνδυνα για το δέρμα αρκεί βέβαια να μην γίνεται κατάχρηση γιατί αντί να αναζωογονήσουν την επιδερμίδα μπορεί να την επιβαρύνουν συντελώντας ακόμα και σε πρόωρη γήρανση. Μια μάσκαρα, ένα ουδέτερο lip gloss, ένα concealer και μια ενυδατική κρέμα είναι τα μόνα καλλυντικά που χρειάζεται να έχετε στο νεσεσέρ σας. Αποφύγετε τις υπερβολές στα χρώματα και τα προϊόντα που απευθύντονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Προτιμήστε τις σειρές καλλυντικών που απευθύντονται σε νεανικές επιδερμίδες. Η θυληκότητα μιας γυναίκας αποτυπώνεται και στα περιποιημένα νύχια. Μην επικεντρωθείτε σε πολύπλοκες τεχικές μανικιούρ ωστόσο φροντίστε τα νύχια σας να είναι καθαρά, καλοσχηματισμένα και κομμένα στο ίδιο μήκος, ενώ ένα απλό βερνίκι βάσης αρκεί για να τους δώσει λάμψη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: