3/11/12

Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα... στο βυθο!

Γεια σας! Πώς περάσατε την εβδομάδα? Εγώ υπέροχα γιατί την Τρίτη ήταν τα γενέθλια μου♥|
Την Δευτέρα δεν έχουμε σχολείο, Τρίτη-Τετάρτη θα κάνουν απεργίες δάσκαλοι και καθηγητές οπότε καλά πάμε...:Ρ

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε γιατί θα με πιάσει η πολυλογία μου, και δεν θα σταματάω;ρ

Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο βυθό του ωκεανού, ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας, όταν μια επαγγελματίας δύτρια βρέθηκε μπροστά σε παράξενα σχήματα στην άμμο που ποτέ της δεν είχε ξαναδεί.
Η Yoji Ookata έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αποκάλυψη θαλάσσιων μυστηρίων, καθώς ασχολείται με τις καταδύσεις και τη φωτογραφία από την ηλικία των 21 ετών. Πενήντα και πλέον χρόνια η Yoji εξερευνά το βυθό της Ιαπωνίας, με πιο πρόσφατη αποστολή… μια βουτιά στα ανοικτά της πόλης Amami Oshima.
Εκεί η Ookata εντόπισε κάτι που ποτέ δεν είχε ξαναδεί: Κυκλικά γεωμετρικά μοτίβα, με σχεδόν δύο μέτρα διάμετρο, φτιαγμένα με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια στην άμμο του βυθού, περίπου 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η εικόνα την προβλημάτισε τόσο πολύ που σύντομα επέστρεψε με συναδέλφους της αλλά και με ένα τηλεοπτικό συνεργείο προκειμένου να τεκμηριώσει την ανακάλυψη αυτού του μυστηριώδους κύκλου.


Βέβαια, το μυστήριο λύθηκε πολύ σύντομα, με το «δράστη» (ή καλλιτέχνη αν προτιμάτε!) να είναι το λιγότερο… απρόβλεπτος! Χρησιμοποιώντας υποβρύχιες κάμερες, η ομάδα ανακάλυψε ότι ένα μικρό ψάρι puffer, μήκους μόλις μερικών εκατοστών, κατάφερε να δημιουργήσει αυτούς τους ομοιόμορφους σχηματισμούς στην άμμο.
   

 Μέσα από μια πιο προσεκτική παρατήρηση, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι κύκλοι εξυπηρετούν μια ποικιλία λειτουργιών ζωτικής σημασίας για το ψάρι, με σημαντικότερη αυτήν της προσέλκυσης των θηλυκών.
Προφανώς τα θηλυκά ψάρια προσελκύονται από τους λόφους και τις κοιλάδες μέσα στην άμμο, τους οποίους διασχίζουν προσεκτικά για να ανακαλύψουν το αρσενικό. Στη συνέχεια το ζευγάρι τοποθετεί τα αβγά στο κέντρο του κύκλου, ενώ οι αυλακώσεις ολόγυρα ενεργούν ως φυσικό ρυθμιστικό προς τα ωκεάνια ρεύματα, προστατεύοντας τους απογόνους .

Πριν από καμιά βδομάδα διάβασα το άρθρο αυτό, και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση οπότε αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας!:)

Ελπίζω να σας άρεσε, περιμένω σχόλια!


Φιλιά πολλά!3 σχόλια:

IreneKatsadima1 είπε...

Αχχ τι ομορφο!! Πολυ ωραια αναρτηση ιωαννα μου και χρονια σου πολλα!! ♥

Evaki_11 είπε...

oxx mwre ti glukouli psarakii!! <3

Joanna Styles είπε...